Autentické príbehy, nadčasové témy

1001 Nights Visions – výtvarné portfólio luxusných ilustrácií Kaya Nielsena

0
1001 Nights Visions – výtvarné portfólio luxusných ilustrácií Kaya Nielsena

Koncom deväťdesiatych rokov 20. storočia v Prvou svetovou vojnou zničenej Európe vytvoril dánsky ilustrátor Kay Nielsen sériu ilustrácií nazvaných „Tisíc a jedna noc“. Dnes sú považované za majstrovské dielo 20. storočia. Luxusné farby (hlboká modrá, červená a k tomu pozlátené listy) umocňujú čaro legendárnej zbierky indicko-perzských a arabských príbehov zostavených medzi 8. a 13. storočím.

V náročnom povojnovom čase sa však vydavatelia vzdali realizácie Nielsenovho projektu a publikácia nikdy nevyšla. Vystupujúca ilustrátorská hviezda Kay Nielsen sa preto vrhol na inú prácu a veľkolepé perokresby, kresby atramentom a akvarelové obrazy tohto klasického svetového dedičstva zostali pod zámkom dlhých 40 rokov. Publikované boli len raz v 70-tych rokoch minulého storočia. Ilustrácie boli po smrti Nielsena v roku 1957 zachránené pred zabudnutím a teraz sa nachádzajú v UCLA Grunwaldovom centre pre grafické umenie v Hammer Museum (Los Angeles), Art Institute v Chicagu a dvoch súkromných ​​zbierkach.

Táto jedinečná prezentácia umeleckých diel, ktorá bola po prvýkrát uverejnená v piatich farbách vrátane zlata, oživuje všetkých 21 prekvapivo krásnych ilustrácií reprodukovaných priamo z originálnych Nielsenových akvarelov. Je jediným kompletným súborom jeho milovaných ilustrácií, ktoré prežili. Každá ilustrácia je predstavená samostatne v mimoriadne veľkom formáte a na vysokokvalitnom a umeleckom papieri, ktorý umožňuje dokonale vyzdvihnúť grafické majstrovstvo Nielsena a bohaté spektrum rôznych umeleckých prvkov –  od secesného až po japonské drevorezby či indické maľby.

Séria obsahuje 144-stranovú knihu v pevnej väzbe, vytlačenú v piatich farbách s popismi všetkých obrázkov a tri veľkoryso ilustrované eseje o tvorbe série, rovnako aj informácie o vzniku jedinečných snímok, ktoré vzišli spod tvorivých rúk Kaya Nielsena a históriu príbehov. Navyše, sprievodná kniha obsahuje mnohé nepublikované alebo zriedka videné diela, ako aj všetkých 23 neuveriteľne zložitých čierno-bielych kresieb, ktoré Nielsen vytvoril aj pre pôvodnú publikáciu.

Zberatelia vzácnych kníh majú teraz šanca vlastniť výnimočné reprodukcie tohto jediného a kompletného súboru akvarelov.

Obmedzené a očíslované vydanie 5 000 kópií.

Taschen / Peter Fritz
Fotografie: Taschen Press

 

www.taschen.com