Hľadať

Interiér by mal byť protikladom exteriéru

Reštaurácia Fou Zoo je profilovaná ako exkluzívna, zameriavajúce sa na ázijskú kuchyňu. Jednou z našich hlavných snáh preto bolo vyčleniť sa oproti okolitej zástavbe bratislavského sídliska Petržalky. Interiér mal byť v tomto prípade úplným protikladom svojho exteriéru.

Vstupom do budovy cez vysoké mosadzné dvere s logom reštaurácie by sa mal človek ocitnúť v úplne inej atmosfére prírodných materiálov a kvality dokonale spracovaného interiéru a pokrmov.

Dominantným prvkom interiéru je organicky tvarovaná stena spájajúca všetky obvodové múry s oknami. Stena je jednou z vrstiev filtra medzi interiérom a exteriérom, je projekciou v úrovni očí a zabraňuje pohľadu na nevzhľadné okolie, obmedzuje prenikanie denného svetla do interiéru. Lamely vytvárajú dojem obrovských podlhovastých listov mäkko predlžujúcich jemnú líniu v inak tvrdom ortogonálnom priestore.

Interiér je najviac inšpirovaný japonskou záhradou. V hlavnej časti sú dva veľké vyhladené balvany a tri exotické vždyzelené stromy. Jeden z balvanov slúži ako miesto na prípravu nápojov vrátane osobitnej časti pre čajového majstra, druhý balvan na prípravu suši. Každý strom je zhora osvetlený kužeľom svetla a tvorí bod, okolo ktorého sú zoskupené stoly v reštaurácii. Celkový dojem japonskej záhrady je decentne zvýraznený vizuálnym riešením čiernej podlahy terazzo, dopĺňajúcej – rovnako ako piesok v zenovej záhrade – pevné body priestoru: balvany – bary a živé stromy.

Druhá časť priestoru je situovaná na vyvýšenom pódiu. Plocha je vizuálne členená sklenými poličkami s dekoráciou vetiev z preglejky. Mäkkosť tvaru pódia podčiarkuje mozaika z teakového dreva, ktorá prechádza z obojstrannej lavice cez podlahu, zaoblené rohy a stenu až na znížený strop. Pódium osvetľujú jemné bodové zoskupenia svetla s rôznou intenzitou rozmiestnené po celom povrchu teakového obloženia. Celú jednu stenu pódia pokrýva na zákazku vyrobená monochromatická LED obrazovka.

Toalety sú umiestnené v zadnej časti reštaurácie. Vstupnú halu lemujú zrkadlové steny, ako osvetlenie je použité Delirium Yum z dielne Inga Mauerera. Efekt tohto svietidla je znásobený zrkadlami a nekonečne fascinujúci. Na stenách toaliet sa čierny lesklý syntetický kameň strieda s prírodnou nepravidelnou štruktúrou tmavých kamienkov.

Veľká časť nábytku bola vyrobená na zákazku, v súlade s celkovým dizajnom reštaurácie. Napríklad stolíky, pozostávajúce z betónovej platne na masívnych drevených nohách, alebo proporčne atypická pohovka a dvojpohovka loungového typu, ktoré umožňujú nielen uvoľnené sedenie, ale zároveň komfortné stolovanie. Významná pri celkovej koncepcii bola aj spolupráca s dizajnérkou Luciou Kocmanovou.
Úžitková plocha: 371 m2

Autori dizajnu: atelier SAD (www.ateliersad.cz)

Words & Photos: Fou Zoo

www.fouzoo.sk

Mohlo by sa Vám páčiť