Autentické príbehy, nadčasové témy

Čokoládové tajomstvo Londýna

0

Čokoláda. Mnohí ju považujú za zázrak. Je jedinou potravinou, ktorá sa topí už pri telesnej teplote a napriek tomu, že ide o sladkosť, odborníci ju považujú za mimoriadne zdraviu prospešnú. Na druhej strane, jej vôňa, farba, chuť fascinuje takmer každého. Na svete nájdete množstvo „čokoládovo” závislých ľudí.

Pravá a kvalitná čokoláda obsahuje kvantum antioxidantov, flavonoidov. Má priaznivý účinok na srdcovo-cievny systém, niektorí jej pripisujú schopnosť zlepšovať odolnosť buniek voči zhubnému bujneniu. Zdravotná prospešnosť čokolády závisí do značnej miery od jej kvality. Na lacné čokoládové napodobneniny z hypermarketov treba zabudnúť.

Túto tmavú pochúťku miluje celý svet. Mnohí, predovšetkým ženy, sú na nej dokonca závislé. Niektoré dámy sa dokonca nechajú počuť, že tabuľka čokolády je lepšia ako sex. Foriem, značiek a druhov čokolády je nespočetné množstvo. Čitatelia Milliardcity.com sa v minulosti zoznámili s exkluzívnou značkou Vanini. Ďalšou z prémiových, najkvalitnejších značiek čokolády je Melt. Vyrába ju rovnomenná firma so sídlom v Londýne. Zameriava sa na kvalitu, nie kvantitu. Nejde o masovú priemyselnú produkciu čokolády, ale o precízne spracovanie najkvalitnejších surovín do najrôznejších tvarov a druhov.

Spoločnosť Melt sa rozhodla ísť cestou priameho kontaktu so svojimi zákazníkmi a každému ponúka možnosť nazrieť do jej „kuchyne” v londýnskom Notting Hille. „Návšteva u nás je zážitkom, ktorý vybudí všetky vaše zmysly,” sľubujú zástupcovia firmy. Pripomínajú, že Melt pri výrobe používa organické ingrediencie vždy, keď to je možné. Dodávateľom kakaových bôbov je výlučne kolumbijská firma Chocolate Santander.

Veľká noc sa neodkladne blíži a Melt, rovnako ako iní producenti, prinášajú na trh špeciálnu sviatočnú kolekciu čokoládových figúrok a bonbónov. Tie sú nielen dokonalým pohladením chuťových pohárikov, ale aj pastvou pre oči. Ak sa pred sviatkami ocitnete v Londýne, alebo tam máte známych, ktorí sa na Veľkú noc vracajú domov, neváhajte a vyšlite ich na Notting Hill. Vaša radosť z ich návratu bude o to väčšia.


Pôvod čokolády

Oficiálny vedecký názov kakaovej plantáže znie „Theobroma cacao”, čo je v preklade „pokrm bohov”. Pôvod tohto názvu zrejme súvisí s tým, ako kakao používali starí Aztékovia. Verili v jeho zvláštnu moc a konzumovali ho počas verejných ceremónií a náboženských rituálov. Kakaové bôby mali význam aj pre kultúru Mayov a Olmekov, ktorí systematicky kultivovali divoké juhoamerické plantáže a bôby používali ako platidlo.

Do Európy sa kakao dostalo v časoch, keď Ameriku dobývali španielski kolonizátori. Tí pri svojich cestách kakao priniesli na starý kontinent, kde sa začalo masovo šíriť medzi vyššími triedami a aristokraciou. Toto sa dialo v 18. storočí. Dlhé desaťročia bolo kakao známe len vo forme nápoja. Postupom času, ruka v ruke so zlepšovaním technického vybavenia, menilo svoje vlastnosti. Bôby sa začali pražiť, drviť a o nejaký čas ich už ľudia mohli ochutnať vo forme, ktorá je podobná tej dnešnej. Čo je teda vlastne dnešná čokoláda? Precízne zmiešaná masa z kakaa a kakaového masla v rôznych pomeroch.

Theobroma cacao alebo kakaovník, je tmavozelená krehká rastlina. Na plantážach dosahuje 4 až 5 metrovú výšku. Pestuje sa veľmi zvláštne – pod kokosovými palmami, alebo banánovníkmi. Prečo? Ich veľké a široké listy ho chránia pred ostrým slnkom, s ktorým kakaovník nie je kamarát. Theobroma cacao je náročná rastlina, ktorá si vyžaduje neustálu starostlivosť a teplotu nad 20 stupňov. Plodiť začína keď má 3 až 4 roky, najproduktívnejší je vo veku 10 rokov, avšak kakaové bôby je z neho možné zberať ešte po 30 rokoch života. Kakaovník v súčasnosti pestuje 45 krajín, ale iba 7 z nich pokrýva 85 % svetovej produkcie kakaa. Ide predovšetkým o Brazíliu a západoafrické štáty.

František Kvarda               Photos: Melt Chocolate

www.meltchocolates.com