Autentické príbehy, nadčasové témy

Úvod Blog

Pravý český vidiek a nádherná chalupa

0

Dnešná návšteva je naozaj pastvou pre oči. Tento poklad sme našli u našich susedov a to vďaka Amazing Places – platforme, ktorá neustále objavuje výnimočné miesta nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách.

Ako v rozprávke, také to tu naozaj je. Vidiecka romantika, biela fasáda, malebné okná, prekrásna záhrada a lavička na priedomí, kde si môžete len tak sadnúť a rozjímať. Je to to pravé orechové a priamo v Orechovom dvore. Vitajte Na Vejminku!

Vydarená rekonštrukcia

Stavba prešla podľa Amazing Places starostlivou rekonštrukciou a teraz poskytuje romantické útočisko nielen pre páry, ale na svoje si tu príde aj štvorčlenná rodina. Vnútri nájdete plne vybavenú kuchyňu odkiaľ vedie rebrík na mezonetovú otvorenú spálňu s dvoma futunovými lôžkami. Uzamykateľná spálňa pre dvoch hostí sa nachádza na prízemí, vedľa rustikálnej kúpeľne. V jedálenskej časti stoja romantické kachľové kamienky a veľký drevený stôl, kde môžete hrať spoločenské hry pokojne aj celú noc.

Ako na prázdninách u babičky, ale na modernejší štýl

Kachľová pec aj celkovo zreštaurovaný interiér dodá atmosféru stovky rokov starej budove. Prírodné materiály tu zohrávajú dôležitú úlohu, a tak drevo vidieť na každom kroku, rovnako ako odhalený kamenný štít zaujme každého návštevníka. S bielou tvorí dobrý kontrast čierna farba zvolená na niektorých doplnkoch či zábradlí a schodoch, belaso modrá alebo tyrkysová už je len príjemnou zmenou, ktorá nič nepokazí.

Vejminek je samostatný objekt s výhľadom do dvora.

Takto môže vyzerať pravá pohoda v lone juhočeskej prírody. Okrem toho je tu dostatok príležitosti na výnimočný oddych. Orechový dvor totiž ponúka zázemie pre najrôznejšie druhy aktivít. Postavený je na samom konci obce Píšek v pokojnej a nerušenej časti. Za jeho bránami je rozľahlá záhrada s vysokými stromami. Na lúke si môžete usporiadať piknik, relaxovať pri bazéne s obľúbenou knižkou v ruke, zatiaľ čo sa deti hrajú na ihrisku pri pieskovisku. V zime si budú môcť užiť sánkovanie na kopci, ktorým vedie až 6-metrový tunel.

Pre nadšencov saunovania je tu aj fínska sauna s odpočivárňou. Naozajstným saunovacím zážitkom je práve v zime ochladenie vo vonkajšom jazierku a oddych pod holým nebom.

Pripravila Martina Baumann, zdroj fotografií: Amazing Places

Do Prešova prichádza nový investor. Prinesie špičkovú technológiu a pracovné miesta

0
  • DEJONG je popredným výrobcom a dodávateľom zásobníkov teplej vody z nehrdzavejúcej ocele.
  • Spoločnosť oznámila plány na výstavbu nového závodu v Prešove.
  • Nový závod pomôže uspokojiť rastúci dopyt zásobníkov teplej vody v celej Európe.
  • Výrobný závod DEJONG vytvorí 500 pracovných miest a posilní miestny dodávateľský reťazec.

Kvalifikovaná a jazykovo vybavená pracovná sila, skúsení stavitelia a dobre rozvinutá železničná a cestná infraštruktúra. To sú rozhodujúce dôvody, pre ktoré si spoločnosť DEJONG, samostatná obchodná jednotka v rámci spoločnosti Rheem Global Water, vybrala Prešov ako lokalitu svojej novej výrobnej továrne.

“Expanzia DEJONGu na Slovensku je súčasťou našej ambicióznej stratégie rastu na európskom trhu,” povedal Arno La Haye, výkonný riaditeľ Rheem Europe. “Predstavitelia štátu aj samosprávy boli veľmi ústretoví. Tešíme sa na prehĺbenie nášho vzťahu s obyvateľmi v regióne a na spoločnú úspešnú budúcnosť.”

DEJONG plánuje začať s výstavbou v roku 2024, pričom prvé produkty plánuje uviezť na trh v roku 2025. Po dokončení nového výrobného závodu celkovo počíta s vytvorením 500 pracovných miest. “Európsky trh s vykurovaním vedie svet v posune smerom k dekarbonizácii,” povedal Rich Bendure, prezident spoločnosti Rheem Global Water. “Naše investície do tejto expanzie rozšíria našu sieť, urýchlia rast a podporia našich zákazníkov v snahe uspokojiť predpokladaný dopyt počas tejto éry energetickej transformácie.”

Spoločnosť DEJONG, založená v roku 1859 a so sídlom v holandskom Gorredijku, vyrába zásobníky teplej vody pre viaceré aplikácie, vrátane tepelných čerpadiel, rôznych kotlov a solárnych systémov. “Od akvizície DEJONG spoločnosťou Rheem v roku 2022 sme zdvojnásobili našu výrobnú kapacitu a investovali sme do dlhodobého rastu,” povedal Peter Leenhouts, generálny riaditeľ spoločnosti DEJONG. “S týmto novým výrobným závodom urobíme obrovský krok vpred. Teraz budeme bližšie k zákazníkom a zabezpečíme udržateľnejšiu prevádzku, pretože znížime našu uhlíkovú stopu a znížime náklady na dopravu.”

DEJONG sa zaviazal k udržateľnosti a optimalizácii výrobných procesov a aj naďalej patrí k vedúcim spoločnostiam v oblasti inovácií s produktmi, ktoré znižujú závislosť od zdrojov uhlíkových palív.

-PR článok-

Bezchybná pleť na dosah ruky? Lisovaný minerálny mejkap

0

Annabelle Minerals predstavuje svoj klasický krycí minerálny mejkap v modernej lisovanej podobe. Vyskúšajte ho.

Nový púdrový mejkap má vyživujúce zloženie a dokonalé krycie vlastnosti. Vašej pokožke tak okamžite prepožičia zamatovo hladký vzhľad.

Skombinovali sme naše obľúbené minerály s čisto prírodnými hydratačnými zložkami a zistili sme, že sa skvele dopĺňajú:

❖ Skvalan a extrakt z aloe vera majú hydratačný a vyhladzujúci účinok.

❖ Vitamín E spomaľuje proces starnutia.

❖ Slnečnicový olej bráni strate vody z epidermy.

❖ Minerály na čele so zinkom sa postarajú o dokonalé krytie a hodvábny finiš.

Lisovaný minerálny mejkap sa hodí na všetky typy pleti. Ľahko k nej priľne a takmer na nej nie je viditeľný, napriek tomu poskytuje vysoké krytie. Už pri nanesení prvej vrstvy schová pupienky, prasknuté žilky, pigmentácie, kruhy pod očami a iné neduhy.

Lisovaný minerálny mejkap je možné aplikovať pomocou štetca alebo hubky. Je uložený v elegantnom kovovom puzdre s praktickým zrkadlom a vďaka kompaktnej veľkosti sa zmestí do každej kabelky.

Annabelle Minerals, Lisovaný minerálny mejkap: 24,90 €.

Aplikátor na lisovaný mejkap: 4,90 €.

-PR článok-

Titulné foto ilustračné, zdroj: Unsplash

Zážitková jeseň: V lone prírody, na samote, v meste alebo v kúpeľoch?

0

Môžete ju prežiť na chalupe, chate, v hoteli alebo si dopriať luxusný kemping v podobe glampingu. Môže mať príchuť samoty, ale môže sa niesť v duchu luxusu a okázalosti. Vaša dovolenka môže byť pestrá ako lístie, ktoré vám bude šuchotať pod nohami. Načerpajte energiu z tipov, ktoré vám prináša AMAZING PLACES.

STARÁ IZBA
Keď chalupa, tak určite na Orave

Stará Izba vás dostane, je to miesto ako vystrihnuté z rozprávky – dobrú noc tu dávajú líšky a ráno sa prebúdzate do úžasnej atmosféry okolitej prírody. Chalupa sa nachádza na polosamote v malebnom prostredí na Orave. Vďaka svojej polohe je ideálnym miestom pre rodiny s deťmi, milovníkov prírody, turistiky a aktívnej dovolenky a, samozrejme, je to v prvom rade miesto dokonalého oddychu.

Drevenička po starých rodičov dostala druhú šancu a zrekonštruovali ju naozaj s citom. Niekde sa rezalo, inde zas lakovalo, maľovalo, prečalúnilo a niekde stačila len voda a kúsok čistiaceho prostriedku, aby dedičstvo po starkých dostalo ďalšiu šancu. Nové veci zas prispôsobili a doladili k tým, ktoré vynovili, a tak si tu staré žijú v harmónii s novými materiálmi. Najväčšiu pozornosť púta pec na prízemí. V podkroví sa nachádza kúpeľňa a tri romanticky zariadené spálne, z ktorých je krásny výhľad na vrcholky hôr.

NEBO NAD ŠTIAVNICOU
Štyri chalúpky s dušou, ktoré vám vyrazia dych

Sú to štyri dvesto-tristoročné chalúpky – Biela, Modrá, Oranžová a Zelená a volajú sa Nebo nad Štiavnicou. Nedostupný terén v mestskej časti Štefultov ich majiteľom učaroval hneď, a preto sa rozhodli zdevastované chalúpky kúpiť a dať im nový život. Domčeky sú pomenované podľa farby dverí a okien. Kopcovité, čiastočne ťažko prístupné miesta okolia Banskej Štiavnice skrývajú nádherné výhľady do kraja a nabáda k objavovaniu a túram.

„Obnovou tohto miesta sme vytvorili absolútne súkromie pre rodinné dovolenky, priateľské stretnutia, dámske jazdy, umelecké alebo športové aktivity. Svojou energiou skvele podporuje brainstormingové alebo iné kreatívne worskhopy. Je ideálne na načerpanie energie a inšpirácie súčasne,“ pozývajú majitelia.

BOUTIQUE HOTEL 11
Ubytovanie v historickom srdci Nitry

Nitriansky hrad na dosah a na streche unikátne SPA a či už pôjdete do Nitry pracovne, alebo za oddychom, ste tu správne. Tento útulný butikový hotel má všetko potrebné. Hostia môžu využiť služby priestranného Lobby baru, cigarového salónika a ručnej autoumyvárky. A môžu si vybrať zo 40 izieb rôznych kategórií zariadených v tlmených tónoch. Spomínané Rooftop SPA, ale aj fínska či infra sauna, vírivka, vonkajšia kaďa a celé mesto ako na dlani – to všetko robí z tohto miesta jedinečné ubytovanie. 

Nitra ponúka množstvo historických a kultúrnych pamiatok. Najvýraznejšou z nich, viditeľnou aj z terasy hotela, je Nitriansky hrad s Katedrálou sv. Emeráma. Pre kultúrnych nadšencov tu je množstvo kostolov, synagóg, múzeí, galérií, divadiel, jeden z najväčších amfiteátrov na Slovensku a národné výstavisko Agrokomplex. Vďaka svojím turistickým trasám a prírodným chodníkom je to skvelé miesto aj pre milovníkov prírody.

HOTEL ROYAL PALACE TURČIANSKE TEPLICE
Špičková starostlivosť, skvelé wellness a zážitkové kúpele

Luxusný hotel v štýle art deco, ktorý podčiarkuje svoje historické korene a zároveň odkazuje na vybranú spoločnosť, ktorá kúpele po stáročia navštevovala. Okázalé miesto, pokoj v duši a relax. K tomu vynikajúca gastronómia, príjemná atmosféra a nádherná príroda. Domov sa vrátite ako znovuzrodený. Pomôžu vám k tomu blahodárne masáže a procedúry, liečivá voda a fantastické jedlo. Tých päť hviezdičiek si skutočne zaslúži.

Nájdete tu širokú ponuku liečebných procedúr navyše za prítomnosti prírodných zdrojov minerálnych termálnych prameňov. Hotel je prepojený chodbou so Spa&Aquaparkom, v ktorom nájdete bazény a vodné atrakcie. Vďaka zloženiu minerálnej vody je Spa&Aquapark jediný aquapark so Zlatým prameňom na Slovensku.

GLAMPING POSED VINICA
Ubytovanie v srdci vinohradu

Našli sme miesto pre každého milovníka vína. Vzniklo so zámerom priblížiť krásy viníc všetkým tým, ktorých zaujíma, ako víno vzniká. A kde inde ako v utešenom vinohradníckom mestečku Modra. Originálny domček nad mestom je postavený na oceľovej podeste, je ekologický a nezasahuje do okolitej prírody. Je ideálny na romantické chvíle pre dvoch, nič vám tu nebude chýbať. Po príchode hostí čaká na ochutnávku aj fľaša vína z domácej produkcie.

Posed nie je pripojený na elektrické a vodovodné siete, a tak prináša ideálny spôsob, ako uniknúť z rušného mesta. Kúpeľňa je vybavená solárnou sprchou a kompostovaciou toaletou. Nechýba provizórna kuchynka, v ktorej sa nachádza zásoba pitnej vody, plynový varič a rôzne kuchynské náčinie pre pohodlnú prípravu raňajok či jednoduchej večere. Vnútri je komfortná posteľ a dostatok odkladacieho či úložného priestoru. Ideálne miesto na malý únik z reality, čo poviete?

STROMDOM DVA DUBY
Urbanistické dielo v súlade s okolitou prírodou

Novobanská príroda a originálny dizajn – to je dvojpodlažná drevostavba s názvom StromDom Dva Duby. Ikonou objektu je pokrútený dub prerastajúci cez vonkajšiu terasu, na ktorej sa nachádzajú vchodové dvere do domčeka. Terasa je dostatočne priestranná, aby slúžila aj na stolovanie pre štyri dospelé osoby, čo je aj maximálna ubytovacia kapacita.

Interiér poskytuje všetko, čo hostia potrebujú, vrátane alternatívnej sprchy a ekologickej toalety. V kuchyni je pec s rúrou na pečenie, plynový varič a nechýba ani chladnička. Je elektrifikovaný pomocou fotovolatických panelov, ktoré poskytujú dostatok energie pre osvetlenie v interiéri. Útulná obytná zóna s veľkorysou presklenou „kukaňou“ a plne vybavený kuchynský kút s pieckou, ktorej živé teplo dokresľuje divokú a zároveň romantickú atmosféru v zasnežených zimných mesiacoch. V podkroví sú dve oddelené komfortné ležoviská pre štyri dospelé osoby. Jeho súčasťou je presklená oddychová zóna

CHATA 267
Súkromie v lone panenskej prírody

Moderná a útulná chata po úchvatnej rekonštrukcii sa nachádza na ostrove v Demänovskej doline, približne 400 metrov od Demänovskej ľadovej jaskyne. Svojich hostí láka na skutočné súkromie. Zaň vďačia ostrovu, ktorý vytvorila rieka Demänovka a dostať sa sem dá len cez drevený most, cez ktorý nepúšťajú autá. Minimalistický dizajn, všadeprítomné drevo a veľké okná. Vďaka nim sa priestor otvoril prírode. Funkčnosť tu zohrávala dôležitú úlohu, a tak je tu všetko vrátane nábytku vyrobené na mieru.

Atmosféru interiéru je neopísateľná a pec tu nemôže chýbať, ale aj prírodná hlinená omietka a krásne výhľady do okolia cez veľkú presklenú stenu v obývacej izbe. Neďaleko chaty sa nachádza cyklotrasa a priamo z chaty sa dá vyraziť po turistických trasách, ktoré vedú do hlbokých hôr a na hrebene kopcov.

Pripravila: Martina Baumann, zdroj fotografií: AMAZING PLACES

Kostarika je kráľovná jedinečných dovoleniek. Čaká vás tu tropické dobrodružstvo

0

Exotika, dažďový pralex, orchester úžasných zvukov a fascinujúca prírodná scenéria.

Vitajte na Kostarike. Hovorí sa o nej ako o jednej NAJ destinácii vôbec. Ponúka vodopády, sopky, pláže, kávové plantáže, nekonečnú džungľu s množstvom exotických zvierat – od leňochov, cez opice, tapíre, kolibríky, leguány, vzácne modré motýle až po stovky druhov vtákov. Je to raj a to dokonalý. Milujete temperamentné krajiny, niečo iné, ako ste doposiaľ videli? Chcete vidieť prales alebo si kvalitne zasurfovať? A milujete potápanie, sky diving a bungee jumping? Tak neoľutujete…

Leňochy! Tie tu určite neminiete

Glamping: CASA EVA

Obklopený džungľou čaká len na svojich hostí – zenovo okrúhly drevený bungalov. Postavili ho v duchu feng-šuej tak, aby jeho tvar podporoval cirkuláciu životných energií v dome. “Už ste niekedy počuli dažďový prales? Je to doslova orchester bujného života, ktorý strieda svoje denné a nočné smeny a vy sa môžete každým dňom učiť jeho rytmus a spoznávať jeho prekrásnu živosť. Možno niektorý z jeho obyvateľov zablúdi takmer až na prah vášho miestneho príbytku. Zláka ho totiž čokoládovník či ananás v záhrade. Z tej je to len pár minút pešo na romantickú bielu pláž Playa Chiquita. Kúsok odtiaľ môžete ochutnať slávnu čokoládu pôvodných indiánskych obyvateľov Bribri. Vitajte v Porto Viejo de Talamanca na južnom pobreží Kostariky,” hodnotí jedinečné ubytovanie Amazing Places.

Aká je kapacita domčeka? Vojde sem 4 až 5 osôb. Má dve spálne s moskytiérou a ďalšiu samostatnú izbu. Vybavený je ventilátormi, trezorom, bezplatnou wi-fi, plne vybavenou kuchyňou a terasou s výhľadom do záhrady a kúpeľňou s toaletnými potrebami. K dispozícii je i práčka a sušička. Ak si prenajmete auto, tak máte k dispozícii aj bezplatné parkovisko. Oobchod s potravinami alebo reštaurácie sú vzdialené len niekoľko sto metrov.

Kam vyraziť?

  • Playa Chiquita sa nachádza len 400 metrov od domčeka.
  • Neďaleko sa nachádza aj pláž Cocles s priezračnými lagúnami.
  • Určite nevynechajte Národný park Cahuita.
  • Čokoládovy zážitok v domorodej dedine, kde sa dozviete o kultúre Bribri. Uvidíte, ako sa vyrába čokoláda a budete si môcť vyrobiť aj svoju vlastnú. Nakoniec sa môžete okúpať v neďalekom vodopáde.
  • Každý týždeň sa v Puerto Viejo koná sobotný farmársky trh. Kúpite si tak lahodné syry, zeleninu, čokoládu či pečivo.
  • V okolí si vyskúšajte šnorchlovanie, jazdu na kajaku, pešiu turistika, lekcie surfovania, pozorovanie delfínov, korytnačiek a vtákov či jazda na koni v džungli aj po pláži.

Zdroj foto: Amazing Places, pripravila Martina Baumann

Plány na Veľkú noc? Vybehnite za zážitkami

0

Veľkonočné sviatky sú o chvíľu tu a s nimi aj zopár tipov, kam vyraziť a užiť si zážitkový pobyt s Amazing Places. Užite si predĺžený sviatočný víkend a načerpajte energiu.

Knížecí cesta

Ak hľadáte pre veľkonočný únik z mesta niečo mimoriadne, vyberte sa na Kniežaciu cestu. V tesnej blízkosti národného parku, a len pár desiatok metrov od Lipenskej priehrady, ležia historické budovy schwarzenberskej lesnej správy. Objekt, pôvodne postavený v polovici 18. storočia, bol v roku 2014 starostlivo zrekonštruovaný. V piatich budovách sú vám k dispozícii rôzne veľké apartmány s unikátnou atmosférou. Pokiaľ by ste sem chceli vyraziť aj s deťmi, máte na výber z niekoľkých viaclôžkových apartmánov. Apartmány sú plne vybavené všetkými potrebnými spotrebičmi, nič vám nebude chýbať ani v kuchynke. Je tu i wellness s krásnymi výhľadmi do šumavskej prírody. V ponuke je fínska-infra-parná sauna, whirlpool, masáže či horúce kúpele. Na dosah tu budete mať parádne cyklotrasy.

Chalupa s přívlastkem

Hľadáte ideálne miesto, kde stráviť Veľkú noc s celou rodinou aj s malými deťmi? Sever ČR je skvelý na turistiku aj jazdu na bicykloch. Tie si môžete pohodlne odložiť vo veľkej stodole, kde je miesto pre auto a stolný tenis. Objekt bol pred nedávnom zrekonštruovaný a zmodernizovaný, napriek tomu sa majiteľom podarilo zachovať historický ráz pôvodnej stavby z roku 1922. Chalupa je plne vybavená tak, aby vám na ideálny pobyt nič nechýbalo. Terasa s príjemným vonkajším posedením a výhľadom do záhrady. Nájdete tu aj veľkú miestnosť s krbom, manželským lôžkom a jednou samostatne stojacou posteľou. Ďalšie dve izby sú umiestnené na poschodí. Ich súčasťou sú samostatné kúpeľne so sprchou a toaletou, na prízemí je potom veľká kúpeľňa s vaňou. Zmestíte sa sem s 11 hosťami.

Base Camp Medvědín

Tri moderné glampingové domčeky nájdete na kraji kempu, nad tečúcou riekou Labe. Z jednej strany Bielej Labe, z druhej budete mať lesy Krkonošského národného parku. Dokonalá idylka v prírode. Špindl vám poskytne dostatok priestoru pre aktívnu dovolenku. Chcete sa prejsť na elektrickom kolese, vyšliapnuť si kopec alebo sa previesť na zips line? Všetko je možné. Oddych vo fínskej saune bude skvelým ukončením dňa. Relaxovať budete s výhľadmi na lesy a len pár krokov od tečúcej rieky. Jeden glampingový domček je tak akurát veľký pre 4 osoby, takže vyraziť môžete s celou rodinou.

Nebo nad Štiavnicou

Toto miesto stelesňuje poslanie Beaty Holtanovej uchovávať pôvodný ráz tohto kúzelného miesta nad Banskou Štiavnicou pre ďalšie generácie. Na členitom pozemku vás čakajú opravené, až 200 rokov staré chalupy, ktorým vdýchla nový život a vy sa budete cítiť ako v nebi. Konkrétne v ZELENEJ (chalúpke), ktorá je voľná aj na tieto veľkonočné sviatky. Majitelia ju nazývajú “sanatóriom”. Útulnou ju robí dômyselná súhra detailov. Okrem svojej typickej štiavnickej autenticity je pre ňu príznačný výnimočný výhľad z terasy. Spolu s priestrannou záhradou je to priam terapeutické miesto, z ktorého nemáte potrebu nikam odchádzať.

Lemon Resort Spa 

Aj tu na vás čakajú idylické prírodné panorámy. Spojenie jazera a hory, kde večer budete pozorovať slnko zapadajúce za horský obzor a ráno vás prebudí jeho mäkké svetlo odrážajúce sa od vodnej hladiny. A medzitým len relax v krásnom prostredí. A pokiaľ sa vám práve nebude chcieť vytiahnuť päty z hotela, tak je vám k dispozícii vonkajší bazén a hotelová wellness a SPA zóna. Svoje zmysly potom potešíte aj v miestnej reštaurácii LEMON s modernou kuchyňou. Pre hotelových hostí je k dispozícii skvelé zázemie pre vodné radovánky – zvezte sa napríklad na elektrickom katamaráne alebo na motorovom člne alebo si vyjdite sólo na paddle boardu či kajaku. Využite dobre vybavené posilňovne, squashový kurt alebo si zaplávajte v bazéne. Najmenší určite ocenia aj herničku.

Exclusive Aparthotel Marina 

Sviatky si môžete užiť aj vo víre mesta. Už ste niekedy boli vo Vroclave? V rámci Poľska je to “must see” mesto. Rozkladá na dvanástich ostrovoch prepojených nad stovkou mostov a lávok. Keď sa k tomu pridá monumentálna gotická architektúra, lode na Odre a bohatá kultúrna mozaika, porovnanie s Benátkami nie je veľkým zveličením. Krásne, historické, ale aj moderné a svieže mesto. Vďaka výbornej polohe hotela sa za 10-15 min príjemnou prechádzkou dostanete na rozprávkové vroclavské námestie alebo historický a skvostný “Ostrow Tumski”, ktorý je kolískou mesta. Hotel je baby friendly, takže deti určite vezmite so sebou. A užite si skvelý program – prieskum historického mesta, dobré jedlo, kaviarničky a oddych.

Zdroj: AMAZING PLACES

Max Cooper predvedie strhujúcu audiovizuálnu šou v Bratislave

0

Britský hudobník a producent Max Cooper zavíta 17. mája 2024 do bratislavského MMC so svojou strhujúcou 3D/AV šou. Počas dvoch hodín predvedie dokonalú ilúziu toho, čo všetko sa dá naprojektovať na dvoch plátnach a s elektronickou hudbou. Odyseu za ľudským poznaním uvedieme v rámci série Danube Music Day.

Max Cooper je úspešný hneď v niekoľkých oblastiach: rešpektovaný ako producent na elektronickej scéne, vizionár v audiovizuálnom umení aj vo vedeckom bádaní v oblasti biológie. Tento inovátor vytvára svoje diela na pomedzí ambientu, IMD a techno music. Premyslené vízie vzbudili úžas, keď zazneli v monumentálnom londýnskom Barbicane, rovnako aj v dvetisíc ročnej pamiatke – aténskej Akropole, kde Cooper vystúpil vôbec ako prvý techno producent. Obdobne sa zhostil úlohy aj minulé leto na INOTA Music festivale, keď zahral v opustenej elektrárni. Úchvatné prostriedky skúmajúce koncepty vzniku, identity a nekonečna však vie preniesť aj do klubového prostredia.

M. Cooper sieťuje elektronické zvuky do premyslených vzorcov vizuálnej podoby. Svojou tvorbou sa zaradil k takým osobnostiam presahujúcich elektronickú hudbu ako Jon Jopkins, Ólafur Arnalds, či Aphex Twin, zároveň sa tým priblížil a v mnohom aj preskočil priekopníka elektroniky Jean-Michel Jarra.

Jeho štvrtý štúdiový album Yearning for the Infinite sa zaoberal témou „čo znamená byť človekom vo svete, ktorý navždy menia technológie“. Do veľkej mieri to rozvíja aj vo svojom najnovšom audiovizuálnom diele Seme, ktoré opätovne zaznie aj v Barbicane.

Do bratislavského MMC (Majestic Music Club) príde 17. mája 2024 so špeciálnym dvojhodinovým 3D / AV predstavením. Na dvoch prelínajúcich sa plátnach premietne obrazy a vízie – pričom tento príbeh rozvinie na ambientných plochách až do lámaných aj rovných techno beatov.

Vôňa jari a inšpirácie pre štýlové pečenie

0

Pre každého z nás má pečenie osobnú a jedinečnú symboliku. Pre niekoho ide o spôsob kreatívneho vyjadrenia, pre druhého zase o príjemný čas strávený so svojimi milovanými. Niekto napríklad nie je vášnivým pekárom, ale každú sobotu sa teší, keď u svojej babičky zakončí obed nadýchanou bublaninou. Nech už je vaša vášeň k tomuto remeslu akákoľvek, so špičkovými pomocníkmi z Potten & Pannen – Staněk vám pôjde pečenie pekne od ruky!

Mason Cash, Misa Hearts, 4 l, ⌀ 29 cm, krémová

Misa na prípravu cesta nielen pre zamilovaných. Riad jemných pastelových farieb s dekoratívnym reliéfom, ktorý zdobí obvod misy motívom sŕdc, pochádza z dielne značky Mason Cash. Britský punc kvality sa odráža predovšetkým v kameninovom materiáli, ktorý odolá nárazom aj odštipovaniu. Misa z kolekcie Hearts s priemerom 29 cm a objemom 4 l.

Nordic Ware, Forma na mini bábovky mix, 37,5 × 37,5 cm, zlatá

Nedeľné pečenie štyrikrát inak. Americká značka Nordic Ware sa rozhodla spojiť štyri najobľúbenejšie tvary báboviek a vytvorila formu, ktorá nadchne každého milovníka pečenia. Nepriľnavý hliníkový povrch zaistí, že unikátnosť jednotlivých mini báboviek v tvaroch Ľalia, Chiffon, Cathedral a Elegant vynikne na každom stole.

Smeg, Kuchynský robot 50’s Retro Style, SMF02, pastelovo modrá

Luxusný šperk každej kuchyne. Kuchynský robot značky Smeg neponúka iba jedinečný dizajn, ale predovšetkým precíznu technológiu, s ktorou je radosť pracovať. Celokovové telo z liateho hliníkového materiálu, ktoré zaisťuje bezpečnú a stabilnú prácu so spotrebičom, elegantne dopĺňa pastelová hlava. Robot v rámci výbavy obsahuje aj misu s objemom 4,8 l a 4 pracovné nástroje. Kombinácia ergonomickej nádoby a 10 rýchlostných stupňov umožňuje pracovať s malým aj veľkým množstvom surovín. Jedinečné prevedenie 50’s Retro Style dokonale podčiarkuje originalitu a výnimočnosť kuchynského robota, ktorého vám bude závidieť každý milovník pečenia.

Nordic Ware, Forma na pečenie veľkonočný baránok, strieborná, 710 ml

Upečte si baránka, ktorý bude ozdobou vašej sviatočnej tabule. Americká spoločnosť Nordic Ware spojila tradíciu s kvalitou a vytvorila dvojdielnu 3D priklápaciu formu s veľkonočnou tematikou. Produkt je vyrobený z prvotriedneho tvarovateľného hliníka, vďaka ktorému je motív baránka dovedený do najmenších detailov.

Rosenthal, Oválna servírovacia tácka Brillance Grand Air, 41 cm

Štýlová servírovacia tácka pre každú udalosť. Riad nemeckej značky Rosenthal vyniká svojim jedinečným kvetinovým zdobením, ktoré zaujme každého milovníka nevšedného designu. Farebné kvety unášané vetrom, typické pre dekor Grand Air, decentne dopĺňajú kvalitu kostného porcelánu, na ktorom vaše sladké aj slané dobroty dokonale vyniknú.

Villeroy & Boch, Spring Awakening podnos na vajcia, 31 × 12 cm

Podnos z dielne nemeckej značky Villeroy & Boch bude dokonalou ozdobou na vašom stole. Porcelánový riad zaujme pozornosť predovšetkým jemným jarným dekorom, ktorému dominujú motívy kvetov, ako sú narcisy, tulipány a snežienky. Maľovaný podnos určený pre 4 ks vajec z kolekcie Spring Awakening kombinuje jemnosť a eleganciu s hravými motívmi, vďaka čomu vnesie sviežu atmosféru do každej kuchyne.

Emile Henry, Misa na cesto, 4,5 l, granátová

Chýba vám v kuchyni tak akurát veľká misa na miesenie, v ktorej hravo pripravíte každé cesto či nadýchaný krém? V tom prípade pre vás bude riad značky Emile Henry ideálnou voľbou. Misa je vyrobená z odolnej keramiky prírodného pôvodu, ktorá odoláva aj vyšším teplotám, napríklad v mikrovlnnej rúre.

Všetky produkty nájdete v predajniach Potten & Pannen – Staněk a na e-shope www.pottenpannen.sk.

-PR článok-

oolaboo super foodies: Matcha pre bystrú myseľ aj zdravé a krásne vlasy

0

Antioxidanty, vitamíny, minerály… To všetko, a ešte mnoho ďalších aktívnych látok sa snúbi v jednej jedinej ingrediencii – tradičnom japonskom čaji matcha. Ten je vynikajúci nielen pre stabilné fungovanie nášho organizmu a mysle, ale dokáže posilniť aj zdravie našich vlasov.

Je dokázané, že pravidelná konzumácia superpotravín má pozitívny vplyv na myseľ, správne fungovanie organizmu, silný imunitný systém aj na zdravý vzhľad pokožky, nechtov a vlasov. Jednoducho povedané superpotraviny sú cestou k zdraviu a vitalite. Jednou z týchto superpotravín je matcha. Tento najstarší a tiež najvzácnejší zelený čaj z Japonska je doslova nabitý výnimočnými látkami.

●       Antioxidanty (má ich napríklad 6x viac ako goji a 17x viac ako čučoriedky) neutralizujú voľné radikály v tele, a chránia tak bunky pred poškodením. Vďaka tomu podporujú celkové vnútorné zdravie a zároveň posilňujú vlasové folikuly.

●       Bielkoviny sú dôležité najmä pre posilnenie štruktúry vlasov a tiež ako prevencia ich lámavosti a vypadávania.

●       L-theanín, aminokyselina, ktorá dokáže upokojiť nervy, pomôcť zvládať stres a celkovo zlepšiť náladu.

●       Esenciálne mastné kyseliny spomaľujú starnutie organizmu a hydratujú.

●       Kofeín stimuluje bunky, vlasové korienky aj vnútornú energiu. Vzhľadom na to, že je ale v matche obsiahnutý spoločne s L-theanínom, nespôsobuje nepokoj a nervozitu, ako je to napríklad pri káve, ale naopak zvyšuje koncentráciu.

ceremonial tranquil matcha tea

Čistý, jemný a upokojujúci čaj so sviežou chuťou a typickou vôňou. Je vhodný na upokojenie mysle a jej maximálnu koncentráciu. Zlepšuje pamäť, sústredenie a tiež náladu, pretože spôsobuje tvorbu dopamínu a serotonínu. Na rozdiel od iných doplnkov stravy nemá vedľajšie účinky, ako je napríklad zrýchlený tep alebo zvýšenie krvného tlaku. Napriek tomu ale dodáva energiu, ktorá po vypití jednej šálky vydrží až 6 hodín. Matcha je navyše silný očistný prostriedok schopný odstrániť z tela väčšinu toxínov, a to úplne prirodzeným spôsobom. Aj vďaka tomu významne posilňuje imunitný systém a podporuje celkovú vitalitu organizmu.

ceremonial tranquil matcha tea, 80 g: 51 €

matcha infused oil

Matcha infused oil bol špeciálne vyvinutý na revitalizáciu vlasov a ich ochranu pred pôsobením vonkajších vplyvov. Je bohatý na esenciálne mastné kyseliny, ktoré dodajú účesu bohatú dávku hydratácie, a taktiež na antioxidanty, ktoré vlasy chránia pred pôsobením škodlivín. Olej s obsahom čaju matcha má ľahkú konzistenciu, ktorá vlasy obohatí, ale nezaťaží. Výsledkom jeho pravidelného používania sú prirodzene lesklé a na prvý pohľad zdravé vlasy.

matcha infused oil, 50 ml: 34 €

-PR článok-

Viac ako 80 % investorov v CEE regióne plánuje tento rok investovať rovnako alebo viac ako vlani

0
  • 84 % investorov plánuje v tomto roku zachovať alebo zvýšiť investície do komerčných nehnuteľností
  • Takmer polovica investorov chce investovať v segmente industriálnych a logistických nehnuteľností
  • Väčšina investorov v CEE vníma ako najväčšiu hrozbu pre rok 2024 dlhodobo vysokú úrokovú sadzbu a prísne úrokové podmienky
  • Tlak na znižovanie cien bude v najbližších mesiacoch pokračovať, zmena sa očakáva v druhej polovici roka 2024

Prieskum CEE Investor Intentions Survey 2024 od globálnej realitno-poradenskej spoločnosti CBRE odhalil plány európskych investorov na tento rok. Nálady sú prevažne optimistické, investori v rámci strednej a východnej Európy (CEE región) plánujú zvýšiť svoju investičnú aktivitu, čo spôsobí postupné zotavovanie investičného trhu v krátkom až strednodobom horizonte. Navyše, podľa CBRE zistení je práve v CEE regióne najmenej investorov, ktorí plánujú predávať svoje nehnuteľnosti.

O strednú a východnú Európu prejavila záujem štvrtina všetkých európskych investorov, Poľsko je cieľovým trhom pre 55 % z nich. V celoeurópskom rebríčku tak skončilo na treťom mieste po Veľkej Británii a Nemecku. Práve Veľká Británia sa pritom drží na čele tohto rebríčka už dlhodobo. Náš severný sused bodoval aj v rebríčku TOP 10 európskych miest, ktoré investori považujú z hľadiska investícii za najatraktívnejšie. Varšava v ňom obsadila ôsmu priečku. V rámci Európy sa doň prekvapivo nedostali stálice ako Miláno, Frankfurt, Mníchov či Lisabon.

Viac ako polovica investorov, ktorí majú v hľadáčiku CEE región, podľa prieskumu predpokladá, že sa investičná aktivita v nasledujúcich 6-12 mesiacoch výrazne zvýši. Až 81 % investorov navyše v tomto roku plánuje udržať alebo zvýšiť svoju nákupnú aktivitu v regióne; 34 % dokonca plánuje svoje investície zvýšiť. Len tri percentá investorov podľa najnovšieho prieskumu CBRE v nadchádzajúcich mesiacoch neplánujú žiadne nové investície.

„Po začiatku zvyšovania úrokových sadzieb v priebehu roka 2022 sa začalo obdobie poklesu investícii do komerčných nehnuteľností a naplno sa to prejavilo v roku 2023, kedy v rámci Európy poklesol investičný objem medziročne približne o 50%. Súčasné očakávania investorov sú podporené predpokladaným postupným poklesom úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou,“ vysvetľuje Ľubor Procházka, obchodný riaditeľ CBRE Slovensko.

Prieskum spoločnosti CBRE priniesol aj ďalšie zaujímavé zistenia. Dlhodobo vysoké úrokové sadzby a prísne úverové podmienky vnímajú investori ako hlavné výzvy aj pre tento rok.  Zhoduje sa na tom viac ako polovica investorov v CEE regióne. Väčšina z nich očakáva, že sa aktivita trhu vráti na úroveň spred obdobia zvyšovania úrokových sadzieb v prvej polovici roka 2025. Takmer tretina z nich považuje za potenciálne riziko aj nepredvídateľnú geopolitickú situáciu. Obavy z recesie sa ocitli na konci rebríčka, vyslovilo sa za ňu 23 percent investorov v CEE regióne.

  • UDRŽATEĽNOSŤ JE AJ NAĎALEJ DÔLEŽITOU SÚČASŤOU INVESTORSKÝCH STRATÉGIÍ

Udržateľnosť a ESG sú aj naďalej dôležitými faktormi pri investovaní. Prieskum ukázal, že takmer polovica opýtaných vníma hodnotu nehnuteľnosti od 6 % do 10% vyššie v prípade, že spĺňa kritériá ESG,“ uviedla Silvia Bassadin, riaditeľka oddelenia ESG,CBRE Slovensko. 

Prieskum zároveň odhalil, ktorú z ESG iniciatív považujú investori v CEE regióne za kľúčovú pre investovanie. Pre ¾ opýtaných je rozhodujúca modernizácia budov a zvyšovanie ich energetickej hospodárnosti. Medzi ďalšie aspekty, na ktoré investori prihliadajú, patrí výroba energie z obnoviteľných zdrojov (70 %), akvizícia a výstavba zelených budov (66 %), inštalácia nabíjačiek pre elektromobily (65 %), či možnosť zeleného financovania (39%). „Zelené financovanie je forma financovania projektov, ktoré majú pozitívny dopad na životné prostredie a udržateľnosť. Ide o investovanie do projektov, ktoré znižujú emisie skleníkových plynov, zvyšujú energetickú efektívnosť, podporujú obnoviteľné zdroje energie a ochranu prírody. Cieľom zeleného financovania je podporovať transformáciu existujúcich projektov vo svete nehnuteľností na trvalo udržateľné,“ dopĺňa Silvia Bassadin.

  • NAJVIAC INVESTOROV MÁ ZÁUJEM O INDUSTRIÁLNE A LOGISTICKÉ NEHNUTEĽNOSTI

Investori sa podľa prieskumu CBRE budú orientovať primárne na oblasť industriálnych a logistických nehnuteľností, ktoré sú z hľadiska cien zároveň jedným z dvoch najstabilnejších sektorov. Až 44 % investorov v rámci CEE regiónu uviedlo, že by preferovalo investovať práve v tomto segmente. Najväčšie percento investorov (64 %) sa pritom plánuje zamerať na moderné logistické nehnuteľnosti v hlavných mestách a ich bezprostrednej blízkosti. „Na základe hlavných ukazovateľov v rámci tohto sektoru na Slovensku sú preferencie investorov na mieste. Z viacerých treba vyzdvihnúť dlhodobo nízku mieru neobsadenosti, ktorá dosiahla koncom roka 2023 rekordne nízku úroveň 2.64%. Nedostatok voľných priestorov a zvyšujúci sa dopyt bol katalyzátorom rastu nájomného, ktoré od polovica roka 2022 dynamicky rástlo,“ uvádza Peter Slovák, senior research analytik, CBRE Slovensko.

Pre 24 % investorov je atraktívna oblasť rezidenčných nehnuteľností. Nasledujú kancelárske (13 %) a maloobchodné (11 %) aktíva, pričom v týchto segmentoch sa očakáva aj pokles cien. Len 5 % investorov uviedlo, že plánuje investovať do hotelových nehnuteľností.

  • INVESTORI CHCÚ INVESTOVAŤ ODVÁŽNEJŠIE

Vzhľadom na narastajúci optimizmus viac ako 50 % respondentov uviedlo, že v roku 2024 uprednostnia tzv. value add alebo opportunistic stratégie nákupov. Vo svojich rozhodnutiach tak budú odvážnejší. Práve takéto investičné nehnuteľnosti sa totiž vyznačujú potenciálom na zvýšenie hodnoty prostredníctvom rôznych vylepšení a renovácií, ktoré vedú k zvýšeniu príjmov alebo zvýšeniu ich atraktívnosti. Obe sú považované za rizikovejšie, súčasne však môžu ponúkať aj vyššie potenciálne výnosy.

V posledných rokoch sme boli svedkami najmä dominancie kancelárskeho sektoru, ktorý aj v roku 2023 predstavoval na Slovensku až 70 % celkového investičného objemu. Z hľadiska sektorov sa však v roku 2024 predpokladá nárast v logistickom a maloobchodnom sektore, pričom v maloobchode by malo pribudnúť viac predajov retail parkov. Z pohľadu krajiny pôvodu investorov možno očakávať, že budú aj naďalej dominovať najmä slovenskí a českí investori, ktorí tento trh dobre poznajú.“ uzatvára Procházka.

-Tlačová správa-

Ilustračná snímka, zdroj: Unsplash